Meteen naar de inhoud

Zitman

Van glazenwasser tot totaalonderhoud:
Zitman en Co

Simon Zitman

Het verhaal van het familiebedrijf Zitman en Co begint bij Simon Hendrik Zitman. Hij was werkloos en in 1941 werd hij uitgezonden naar Duitsland in het kader van de arbeidseinsatz. Toen hij met verlof voor een paar dagen naar huis mocht was hij verzwakt en vermagerd. Hij vroeg Dokter van der Stoel om raad. Die wist hem een attest te geven waardoor hij niet weer naar Duitsland hoefde. Maar Simon moest dan wel aan het werk. Dokter van der Stoel raadde hem aan een schildersbedrijf te beginnen. De eerste opdracht was het huis van de familie van der Stoel op de hoek van de Veurseweg en de Papelaan.
Volgende schilderopdrachten bleven echter uit.

Simon pakte alles aan om geld te verdienen. Van schoorsteenvegen tot het wassen van ramen. Hij nam de Eerste Voorschotense Glazenwasscherij over van Th. Kooijman van de Schoolstraat 110. Hij betaalde Kooijman fl. 192,50 voor de firmanaam, klantenkring, een bakfiets, drie ladders en gereedschap. Toch bleef zijn hart uitgaan naar het schildersvak.

In 1948 haalde Simon de diploma’s voor meester-schilder. Zijn eerste grote opdracht was het schilderen van 48 nieuwbouwwoningen in Valkenburg. Van de gemeente Voorschoten kreeg hij onderhoudsopdrachten. Het bedrijf floreerde en er kwamen steeds meer vaste werknemers bij.
Simon Zitman en zijn vrouw kregen zeven kinderen. Twee zonen Co en Gijsbert werden naar de schilderopleiding in Utrecht gestuurd en verkregen het diploma meester-schilder.

Co Zitman

In 1977 werd zoon Co opgenomen in het bedrijf en stond er voortaan Zitman en Co op de auto’s.
In 1980 heeft Simon het bedrijf overgedragen aan Co. Gijsbert en Co voerden samen de directie.

Wilbur Zitman

In 2010 kwam Wilbur Zitman, zoon van Co en Laura in het bedrijf en in 2011 nam hij het van zijn vader over.

Het Zitmankerkje

De werkplaats van Simon Zitman was gevestigd op de Leidseweg nr. 337. Door de groei van het bedrijf werd de werkplaats te krap. In 1967 kocht Simon het oude vervallen kerkje aan de Laan van Langenhorst.
Het lagere deel van dat gebouwtje was in 1879 gebouwd voor de Evangelisatievereniging en het hogere in 1890 voor de Gereformeerde Kerk.
In 1924 kwam het gebouw leeg te staan en werd het ingericht als bollenschuur. Toen Simon het kocht was het een verwaarloosd onderkomen. Voor de viering van het vijftigjarig bestaan van het bedrijf Zitman in 1991 werd het kerkje prachtig opgeknapt. Uitwendig werd het karakter van het kerkje behouden. Inwendig was de inrichting praktisch en horend bij een moderne bedrijf. Tot 2013 was het kantoor van Zitman in het kerkje gevestigd. In 2013 is het bedrijf Zitman en Co verhuisd naar de Dobbewijk.

Bronnen:

  • Jan H.M.Sloof Voorschoten in bedrijf. Verhalen van plaatselijke ondernemers uit de vorige eeuw. 2005
  • Artikel van Woensdag 6 maart 1991 uit het Groot Voorschoten/ Groot Wassenaar
  • Website Zitman Voorschoten