Ga naar de inhoud

Van der Valk

    1ste generatie

    In 1862 kocht Nicolaas van der Valk (1825-1902) de boerderij De Gouden Leeuw van Jonkheer Johan van Steengracht. Hij trouwde twee keer en kreeg in totaal 24 kinderen. Met zoveel kinderen zocht Nicolaas naar een bijverdienste naast zijn boerderij. Hij kreeg vergunning voor een melklokaal dat later een café werd.

    2e generatie

    Het jongste kind van de 24 was Martinus van der Valk ( 1895-1969). Vanaf zijn elfde jaar werkte hij op de boerderij en ging hij naar de Leidse markt om boter en kaas te verkopen. Hij startte een slagerij op de Voorstraat en ging later de autohandel in. In 1929 nam hij het café van zijn moeder over. Zijn vrouw Rie (van der Valk- Mulder 1897-1986) kreeg als opdracht te koken “zoals je thuis doet”. Goedkoop en veel. Ze kregen elf kinderen, die allemaal moesten meewerken in de zaak.
    Toen de Veurseweg werd verbreed in 1939 moest de boerderij afgebroken worden. Martinus kreeg een mooie vergoeding en verwierf toestemming een nieuwe horecagelegenheid te bouwen, iets verder van de weg af.
    Gedurende de Tweede wereldoorlog werd de Gouden Leeuw door de Duitsers bezet. In 1945 bleek er veel vernield. Martinus herbouwde en breidde meteen uit met acht hotelkamers. Alle kinderen moesten meehelpen in de zaak. De oudste kinderen waren meisjes. Die wilde Martinus graag goed onder de pannen hebben. Zo ontstond het idee dat het begin was van de van der Valk keten: ieder kind een eigen zaak.
    De eerste aankoop was Het Haagse Schouw in Leiden. Nog vele aankopen zouden er volgen.

    3e generatie

    In de jaren tachtig en negentig ging de groei van het concern heel snel. Niet alleen slecht lopende horecazaken werden overgenomen, ook werd er veel nieuw gebouwd. Twee zonen van Martinus die steeds meer op de voorgrond traden waren Gerrit (1928-2007) en Arie (1929) van der Valk. Gerrit was de ondernemende van de twee, het gezicht naar buiten en de bedenker van de motels langs de snelweg.
    Arie nam samen met zijn vrouw Truus De Gouden Leeuw onder zijn hoede en verzorgde de financiële kant van het concern. Gerrit en Arie breidden het bedrijf uit zodat ook alle kleinkinderen een eigen Van der Valk bedrijf konden hebben.
    Arie botste een aantal keren met de belastingdienst.
    Het was een publiek geheim dat er in een aantal Van der Valk-vestigingen zwart werd betaald. In februari 1994 werden Gerrit en Arie gearresteerd. Het was het begin van een langdurig getouwtrek tussen de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) en Van der Valk. Uiteindelijk werd de kwestie door Van der Valk afgekocht met een bedrag van 213 miljoen gulden (ruim 96,6 miljoen euro). Een aantal familieleden werd veroordeeld.

    4e generatie

    De belastingaffaire bespoedigde de reorganisatie van het concern. De leiding van het concern werd overgedragen aan de jongere generatie. Bij de reorganisatie is het concern opgesplitst in negen zelfstandige houdstermaatschappijen, die binnen de familie ‘staken’ genoemd worden. De bedrijfsstructuur werd losser en de vestigingen zelfstandiger. Bovendien werd de licentie van de toekan bedacht.
    Bedrijven mogen alleen de beeldbepalende toekan voeren als zij voldoen aan de regels ten aanzien van o.a. veiligheid en milieu, hygiëne, administratieve transparantie en goed beleid ten aanzien van personeel, organisatie en vergunningen.
    Daarnaast werden een aantal nevenactiviteiten afgestoten. Was in de derde generatie nog veel toelevering in eigen handen van het van der Valk concern, nu wordt door de vierde generatie bepaalde toeleveringen overgelaten aan de vaklui op die terreinen. Dat gold bijvoorbeeld voor een visfabriek, een aluminium kozijnenfabriek, de bloemenkwekerij en de bouwaannemers.
    Een andere trend is de kwaliteitsverbetering van het eten. De van der Valk restaurants gaan mee met de vraag naar culinaire genieten in Nederland. Sinds het roken van sigaretten niet meer populair is, is de smaak van veel Nederlanders verbeterd en de vraag naar culinaire prestaties toegenomen. Daarop spelen de van der Valk restaurants in met de betere kwaliteit van de maaltijden en bijvoorbeeld “live and cooking” buffetten, waarbij alles vers en direct zichtbaar wordt bereid. In deze trend meegaand begonnen Marcus (1969) en Alice van der Valk in de Gouden Leeuw het luxe restaurant Upstairs. Marcus is de jongste van de tien kinderen van Arie van der Valk

    5e generatie

    Begin deze eeuw begint de strakke “staken” structuur wat te knellen. De familie wordt groter, de ideeën talrijker. In 2011 verzint de familie een franchise constructie om binnen het familieverband te blijven in meer zelfstandigheid. Er ontstaat een tweestromenland. De Voorschotenstaak (de kinderen van Arie van der Valk) en de vestigingen van de staak Matser (de kinderen van Til Matser-van der Valk) gaan verder onder Van der Valk

    Exclusief.

    De centrale inkoop van zeer verse producten is een sterk punt dat is gebleven. Vanuit het Centrale Magazijn in Voorschoten worden de hotels en restaurants voorzien van vlees, vis en groenten.

    Bronnen:

    • Van der Valk. De bewogen geschiedenis van een Nederlandse Horecafamilie. Krikke special books 2017
      Voorschoten in al haar facetten. M.Altena, R.Zoetemelk
    • Website
    • Wikipedia