Ga naar de inhoud

Hoogvliet

    Van scharrelhandel naar supermarktketen.

    Joris Hoogvliet

    vader van Leen Hoogvliet- verkocht aardappels. Hij laadde ze op zijn bakfiets en verkocht ze door met een kleine winstmarge. Dat was zwaar werk met veel gesjouw. In 1936 begon hij een groentewinkel. In de achterkamer waste en sneed hij de groentes en leverde die aan instellingen, restaurants en particulieren. In die tijd een unicum.
    In 1939 werd Leen Hoogvliet geboren. Hij kreeg het zakendoen met de paplepel ingegoten.

    Op mijn 8ste jaar ben ik mijn eerste eigen bedrijfje begonnen, ik handelde in konijnen. Ik begon met twee konijnen en binnen de kortste keren waren het er zestig.
    Toen ik weer wat ouder was verkocht ik appels en ander fruit aan de mensen, die bij ons voor de deur op de bus stonden te wachten. In Den Haag leerde ik later aardappels colporteren: langs de deur gaan en verkopen.

    Leen Hoogvliet

    Leen Hoogvliet

    Op zijn veertiende jaar rolde Leen de groentehandel in van zijn vader. Die had inmiddels vier groentewinkels en Leen kreeg de leiding over het filiaal aan de Prins Hendrikstraat in Den Haag. Hij werd er de chef van drie meisjes van een jaar of 20 en een jongen van 17 jaar.

    In 1968 durfde Leen Hoogvliet het aan om een kruidenierswinkel te openen die anders was dan men tot die tijd gewend was. Verpakte producten werden rechtstreeks vanuit dozen en kratten verkocht in een kale loods in Kwintsheul. De winkel heette Cash ‘n’ Carry en trok belangstellenden uit het hele land naar het Westlandse dorpje. Hoewel het fenomeen ‘supermarkt’ niet nieuw was, presteerde Leen het om met deze nieuwe formule vierhonderd producten voor de allerlaagste prijs te verkopen. Hij durfde het aan, nam de gok en won.
    Na het succes van Kwintsheul kon uitbreiding niet uitblijven. Er werden Cash ‘n’ Carry winkels geopend in Voorschoten en Den Haag.

    Het eerste magazijn/ distributiecentrum stond in Voorschoten. Daar gebeurde nog alles met de hand. De jongens klommen in de stellingen om de goederen te kunnen pakken Na 4 jaar bouwden we ons tweede distributiecentrum aan de Rijndijk in Zoeterwoude. Weer 4 jaar verder een derde centrum in de Groote Polder in Zoeterwoude. Na 10 jaar kwamen er overal Cash en Carry’s voor meubels en van alles. In 1978 hebben we de omslag gemaakt naar ruime frisse supermarkten met de naam Hoogvliet. Het concept bleef hetzelfde en de organisatie ook. Het huidige distributiecentrum in Bleiswijk is compleet gemechaniseerd en geautomatiseerd. Het voorziet meer dan 70 Hoogvliet winkels van voorraden.

    Leen Hoogvliet

    Bronnen:

    • Succes is je grootste tegenstander. Boek geschreven door L. Hoogvliet voor alle toezichthouders bij de Hoogvliet.
    • Website
    • Wikipedia