Ga naar de inhoud

Zitman

    Het verhaal van het familiebedrijf Zitman en Co begint bij Simon Hendrik Zitman. Hij was werkloos en in 1941 werd hij uitgezonden naar Duitsland in het kader van de arbeidseinsatz. Toen hij met verlof voor een paar dagen naar huis mocht was hij verzwakt en vermagerd. Hij vroeg Dokter van der Stoel om raad. Die wist hem een attest te geven waardoor hij niet weer naar Duitsland hoefde. Maar Simon moest dan wel aan het werk. Dokter van der Stoel raadde hem aan een schildersbedrijf te beginnen. De eerste opdracht was het huis van de familie van der Stoel op de hoek van de Veurseweg en de Papelaan. 

    Volgende schilderopdrachten bleven echter uit. 

    Simon pakte alles aan om geld te verdienen. Van schoorsteenvegen tot het wassen van ramen. Hij nam de Eerste Voorschotense Glazenwasscherij over van Th. Kooijman van de Schoolstraat 110. Hij betaalde Kooijman fl. 192,50 voor de firmanaam, klantenkring, een bakfiets, drie ladders en gereedschap. Toch bleef zijn hart uitgaan naar het schildersvak. In 1948 haalde Simon de diploma’s voor meester-schilder.

    De werkplaats van Simon Zitman was gevestigd op de Leidseweg nr. 337. Door de groei van het bedrijf werd de werkplaats te krap. In 1967 kocht Simon het oude vervallen kerkje aan de Laan van Langenhorst. 

    Het lagere deel van dat gebouwtje was in 1879 gebouwd voor de Evangelisatievereniging en het hogere in 1890 voor de Gereformeerde Kerk. In 1924 kwam het gebouw leeg te staan en werd het ingericht als bollenschuur. Toen Simon het kocht was het een verwaarloosd onderkomen.