Ga naar de inhoud

We zijn weer open! – 5 juni 2021

    Na een tijdelijke sluiting van een half jaar stonden we te popelen om weer open te gaan. En nu mag het weer.

    De nieuwe tentoonstelling is al maanden gereed: ’15 jaar Quiltgroep De Vlietsteek’. Prachtige quilts, textiele werken vervaardigd door de dames van de quiltgroep. Wat is er te zien? De zaal is gevuld met veel kleurrijke werken in verschillende formaten die de quiltgroep de afgelopen 15 jaar heeft gemaakt. Er zijn klassieke quilts, abstracte werken, maar ook quilts met een duidelijke voorstelling en werken die een verhaal vertellen. Zo is er bijvoorbeeld een quilt gemaakt van boerenzakdoeken, getiteld ‘Tuindersverleden’.

    Het quilten is een oude techniek, die al door de romeinen werd beoefend. In Amerika werd door de emigranten uit Europa de traditie voortgezet. In 1976, bij de viering van het tweehonderdjarig bestaan van de Verenigde Staten van Amerika stonden er demonstraties quilten op het programma. Zo werd deze techniek herontdekt door het grote publiek.

    Het museum is nu ook VVV-locatie. Dat betekent dat men langs kan komen voor toeristische tips, wandel- en fietsroutes en folders over Voorschoten en de omgeving. Het buitenland is als vakantiebestemming voor veel mensen nog een stap te ver, maar gelukkig heeft Voorschoten veel te bieden, met ook nog eens de duinen en het groene hart vlakbij.

    De kleine expositie ‘Het verhaal van Voorschoten’ is gratis te bezoeken. In enkele thema’s wordt het verhaal van Voorschoten verteld. Wat maakt Voorschoten Voorschoten? Wat zijn de keerpunten in de geschiedenis van het dorp? Het begint bij de prehistorie (vuistbijlen!), en gaat via de middeleeuwen naar de moderne tijd.