Ga naar de inhoud

Terugblik tentoonstelling ’15 jaar Quiltgroep De Vlietsteek’, zomer 2021

  Hoe het begon.

  Vijftien jaar geleden werd er een inzamelingsactie gehouden voor een verzorgingshuis in Roemenië. Drie dames uit de Laurentiusparochie in Voorschoten maakten een quilt met Hollandse voorstellingen voor de huiskamer van dit tehuis. Al doende kwam het idee op een tentoonstelling met zelfgemaakte quilts te organiseren. Dit was het begin van Quiltgroep De Vlietsteek. De groep heeft nu ruim 20 leden die iedere tweede woensdag van de maand bijeenkomen. Uiteraard om te quilten, maar ook om ervaringen uit te wisselen en elkaars werk te bespreken.

  Wat was er te zien?

  De zaal was gevuld met veel kleurrijke werken in verschillende formaten die de quiltgroep de afgelopen 15 jaar heeft gemaakt. Klassieke quilts, abstracte werken, maar ook quilts met een duidelijke voorstelling en werken die een verhaal vertellen. Bijvoorbeeld een quilt gemaakt van boerenzakdoeken, getiteld ‘Tuindersverleden’.

  Historie

  De techniek gaat terug tot de Romeinen. Het woord quilt komt van het Latijnse culcita, dat ‘gevulde zak’ betekent. Vooral Noord-Amerika kent een rijke traditie. Het begon zo’n 300 jaar geleden met de emigranten uit Europa, die de technieken meenamen naar hun nieuwe vaderland. Men gebruikte de quilts als deken. Speciale gebeurtenissen als een bruiloft of een geboorte vormden de aanleiding voor het maken van een quilt.
  In 1976, bij de viering van het tweehonderdjarig bestaan van de Verenigde Staten van Amerika stonden er demonstraties quilten op het programma. Zo werd deze techniek herontdekt door het grote publiek.