De schijnwerpers waren gericht op enkele parels van ons dorp: de gebouwen van de ‘skyline’ van Voorschoten. Bij ieder bouwwerk werd uitleg gegeven over de historie en de architectuur. Daarnaast waren er voorwerpen te zien die een verhaal vertellen over het bouwwerk.
In ‘Het silhouet van Voorschoten, boven en onder de grond’ gaat het om markante objecten in de openbare ruimte, vaak met een duidelijk silhouet.
De tentoonstelling bestond uit vier onderdelen:
1. Gebouwen om in te wonen en in te werken.
Natuurlijk komen de zomerwoningen voor de rijke stedelingen, zoals de buitenplaatsen Ter Wadding en Berbice, aan bod. En kasteel Duivenvoorde, bijzonder omdat daar de ambachtsheer woonde die recht sprak, vergunningen verleende en belasting inde van de Voorschotenaren.
Tot het historische silhouet behoort ook de boerderij Woelwijk, gebouwd rond 1600, en gebouwen uit de 19e en vroege 20e eeuw zoals de Knipmolen, de Zilverfabriek en het Gemeentehuis.
2. Kerken en kloosters.
De vijf gebouwen met torenspitsen in het silhouet van Voorschoten zijn de Laurentiuskerk, de Moeder Godskerk, de Kruispuntkerk, de Dorpskerk en de kapel van Huize Bijdorp. Bijzondere bruiklenen in de vitrines vertellen meer over dit religieuze erfgoed. En wat zijn de nieuwe plannen voor Huize Bijdorp?
3. De Voorstraat.
Deze krijgt extra aandacht vanwege de bijzondere panden, de sfeer en de belangrijke rol die de Voorstraat speelt in het leven van iedere Voorschotenaar.
4. Nieuwe bouwwerken.
Het Deltaplein met zijn karakteristieke gevels is beeldbepalend voor wie vanuit zuid of west naar het dorp komt. En onder de grond van Voorschoten wordt de Corbulotunnel aangelegd die de nieuwe verbinding tussen de A4 en de A44 gaat vormen, als onderdeel van de Rijnlandroute. Dit is dan een ‘ondergronds silhouet’. Speciaal voor de tentoonstelling is er een opengewerkte maquette vervaardigd van de tunnel in de bodem van Voorschoten.