Ga naar de inhoud

Terugblik overzichtstentoonstelling Fanny Mazure

  Van donderdag 12 januari tot en met zondag 29 januari 2023 was de Voorschotense Kunstkring (VKK) te gast in het museum met de tentoonstelling Fanny & Fans. Recent werk van Fanny Mazure was te zien naast een verzameling schilderijen die zij gedurende haar lange loopbaan als beeldend kunstenaar heeft gemaakt. Deze schilderijen en ook enkele ruimtelijke objecten waren tijdelijk afgestaan door (oud) Voorschotenaren die werk van haar in bezit hebben. Fanny woonde lange tijd in Voorschoten en heeft er veel bewonderaars.  

  Na haar vertrek uit Voorschoten blijft Fanny een actief lid van de VKK en doet ze mee aan de tentoonstellingen op de zolder van het Ambachts- en Baljuwhuis. Ook via de galerie/lijstenmakerij Art-i-frame, die in de passage van de Schoolstraat was gevestigd, vinden haar schilderijen hun weg naar menig Voorschotense (huis)kamer. Wat aanspreekt in haar werk is volgens de fans ‘dat je erin kunt verdwalen, dat het niet te abstract is’. Je kunt er steeds weer iets nieuws in zien. Het vrolijkt je op, de blik op verre culturen met zijn landschappen, gebouwen en kleuren. De tentoonstelling laat de ontwikkeling zien die Fanny heeft doorgemaakt: van werken met tempera op papier naar dik aangebrachte olieverf op doek waaraan de laatste jaren andere materialen zoals jute of stukjes ijzer zijn toegevoegd. Een constante is de haar kenmerkende stijl; een ‘Fanny Mazure’ haal je er direct uit. In het museum zijn nu zo’n zestig van die werken bijeengebracht.

  Fanny zelf is fan van het werk van VKK-collega Ben Jansen. Zij heeft hem gevraagd enkele van zijn beelden voor de tentoonstelling ter beschikking te stellen. Ben heeft de opleiding ruimtelijke kunst gevolgd. Hij werkt het liefst met oud ijzer. Met lassen en smeden zet hij dit naar zijn hand en prikkelt de kijker het resultaat van zijn werk verder in te vullen.

  De tentoonstelling ‘Fanny & Fans’ is van 12 tot en met 29 januari gratis te bezoeken op woensdag t/m zondag tussen 13 en 17 uur. Iedere zaterdag en zondag is Fanny zelf aanwezig.

  Meer informatie
  Op www.voorschotensekunstkring.nl vindt u meer informatie over de expositie en de tentoongestelde werken. U kunt Fanny en de VKK ook volgen via Facebook (https://www.facebook.com/VKKVoorschotenseKunstkring/). Daar kunt u een bericht achterlaten voor Fanny Mazure.