Ga naar de inhoud

Terugblik ‘Het verhaal van Voorschoten’, 2020

    Wat liet de tentoonstelling zien?

    In acht thema’s werd het verhaal van Voorschoten verteld. Wat maakt Voorschoten Voorschoten? Wat zijn de keerpunten in de geschiedenis van het dorp?

    De tentoonstelling begint zo’n 5000 jaar terug en laat de sporen van de oudste bewoning zien. We vertellen over de eerste vermelding van ons dorp in de vroege middeleeuwen.
    Het rijke agrarische verleden en de buitenplaatsen komen aan bod. Rond 1750 telde Voorschoten zo’n 25 buitenplaatsen, waar de  elite van Leiden en Den Haag de zomer doorbracht. Vanuit die steden was Voorschoten in korte tijd te bereiken, en de lucht was heerlijk fris.
    De beroemde burgemeester uit de 19e eeuw, J. P. Treub, krijgt een eresaluut. Hij heeft heel veel betekend voor het onderwijs en de modernisering van de plattelandsgemeente.
    Uiteraard besteden we aandacht aan de Zilverfabriek, als voorbeeld van de kunstnijverheid.
    Voorschoten was van oudsher een handelsknooppunt, gunstig gelegen aan de heerweg en de Vliet. In de 19e eeuw kwam de trein en de stoomtram, gevolgd door de beroemde elektrische ‘Blauwe Tram’.
    De tentoonstelling sloot af met de snelle uitbreiding van Voorschoten met nieuwbouwwijken, tot en met Krimwijk II (Allemansgeest).