Met deze tentoonstelling blikt het museum terug op de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding, en vertelt hoe sindsdien de oorlog is herdacht en Bevrijdingsdag is gevierd.
In de expositie ligt de focus op Voorschoten, maar de gebeurtenissen worden ook in een bredere context geplaatst. Een deel van de getoonde objecten, documenten, foto’s en filmbeelden komt uit de eigen collectie van het museum. Daarnaast hebben oproepen veel bijdragen van inwoners van Voorschoten opgeleverd. Bijzonder zijn een bevrijdingsrok, een pot met ingemaakte tulpenbollen en herdenkingspenningen van Van Kempen en Begeer, allemaal afkomstig uit Voorschoten. De tentoonstelling laat zien hoe inwoners en verenigingen van Voorschoten sinds 1945 steeds weer samenkomen in de Dorpskerk en bij het oorlogsmonument om de Tweede Wereldoorlog op een waardige manier te herdenken. De activiteiten die bij de jaarlijkse bevrijdingsfeesten worden georganiseerd schetsen een mooi beeld van de veranderende tijd. Aandacht is er ook voor de manier waarop het herdenken van de oorlog een plek heeft gekregen in het straatbeeld.
Een centrale rol is weggelegd voor het onderwerp ‘vrijheid’. De onvrijheid tijdens de Duitse bezetting staat immers in schril contrast met de vrijheid die we sinds 1945 kennen. In een korte film vertellen Voorschotenaren wat vrijheid voor hen betekent. Bezoekers worden uitgenodigd om deze vraag ook zelf te beantwoorden en hun antwoord op te hangen in de vrijheidsboom.
Thinkie Mets, samensteller van de tentoonstelling, vertelde erover bij Omroep West.
De tentoonstelling, die tot en met 6 juli is te bezoeken, wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Voorschoten, Nut Voorschoten, Fonds 1818 en Stichting Katapult.