Ga naar de inhoud

Tentoonstelling ‘100 jaar Blauwe Tram’ in ‘Het verhaal van Voorschoten’

    Dit jaar is het een eeuw geleden dat de eerste elektrische tram door Voorschoten reed. Dit historische feit laat het museum niet ongemerkt voorbij gaan. De tentoonstelling ‘100 jaar Blauwe Tram’ is vanaf 20 maart te bezoeken.

    Ruim 40 jaar had een stoomtram passagiers vervoerd van Leiden via Voorschoten naar Den Haag. In 1924 kwam de elektrische tram daarvoor in de plaats, die voor een groot deel over een nieuw tracé met dubbelspoor reed. De tramwegmaatschappij bestelde het materieel bij een firma in Boedapest, een van de beste wagonbouwers in Europa. De trams werden geleverd in de kleuren donkerblauw met grijs, vandaar de koosnaam ‘Blauwe Tram’. Door deze goede en snelle verbinding kon Voorschoten uitgroeien tot een echt forensendorp. Toch moest de tram het afleggen tegen de bus, een vervoermiddel dat flexibeler inzetbaar was. In 1961 reed de Blauwe Tram voor het laatst. Op de kleine tentoonstelling zijn veel Voorschotense foto’s te zien uit de gloriedagen van dit eens zo populaire vervoermiddel, naast fraaie modellen en attributen als een bel. Heel bijzonder is de film van de eerste rit van Leiden door Voorschoten en Voorburg naar Den Haag.

    De tentoonstelling ‘100 jaar Blauwe Tram’ is in feite een onderdeel van de grote expositie ‘Het verhaal van Voorschoten’. De ondertitel zou ‘Voorschoten door de eeuwen heen’ kunnen zijn. Schilderijen, prenten en allerlei voorwerpen vertellen het verhaal over de geschiedenis van het dorp, te beginnen bij zo’n 3000 jaar voor Christus. Deze expositie laat enkele topstukken uit de rijke collectie van het museum zien.
    De tentoonstelling ‘100 jaar Blauwe Tram’ + ‘Het verhaal van Voorschoten’ is te zien van 20 maart tot en met 2 juni.