Tentoonstelling ‘Het verhaal van Voorschoten’

Doorlopende tentoonstelling, gratis te bezoeken. In acht thema’s wordt het verhaal van Voorschoten verteld. De tentoonstelling begint zo’n 5000 jaar terug en laat de sporen van de oudste bewoning zien. In de Romeinse tijd werd het kanaal van Corbulo gegraven, waarvan de resten tot het UNESCO Werelderfgoed behoren. We vertellen over de eerste vermelding van ons dorp in de vroege middeleeuwen.
Het rijke agrarische verleden en de buitenplaatsen komen aan bod. Rond 1750 telde Voorschoten zo’n 25 buitenplaatsen, waar de  elite van Leiden en Den Haag de zomer doorbracht. Vanuit die steden was Voorschoten in korte tijd te bereiken, en de lucht was heerlijk fris.
De beroemde burgemeester uit de 19e eeuw, J. P. Treub, krijgt een eresaluut. Hij heeft heel veel betekend voor het onderwijs en de modernisering van de plattelandsgemeente.
Uiteraard besteden we aandacht aan de Zilverfabriek, als voorbeeld van de kunstnijverheid.
Voorschoten was van oudsher een handelsknooppunt, gunstig gelegen aan de heerweg en de Vliet. In de 19e eeuw kwam de trein en de stoomtram, gevolgd door de beroemde elektrische ‘Blauwe Tram’.
De tentoonstelling sluit af met de snelle uitbreiding van Voorschoten met nieuwbouwwijken, tot en met Krimwijk II (Allemansgeest).