Lezing en expositie over Chanoeka, zaterdag 4 en zondag 5 december

Toegang gratis, maar het is wel verplicht een ticket te reserveren. Zie rechtsonder op de homepage.

Chanoeka is het Joods lichtjesfeest. Het woord betekent ‘inwijding’. Het feest herinnert aan het opnieuw in gebruik nemen van de tempel van Jeruzalem.
Leo Levie houdt een lezing over de betekenis van Chanoeka in het verleden en het heden. Hij zal daarbij ritueel de kaarsen van de chanoekia (een kandelaar) aansteken.
Er zijn ook werken van Leo Levie te zien en te koop.

Chanoeka
Een belangrijk onderdeel van Chanoeka is het aansteken van de kaarsen van de chanoekia, een negenarmige kandelaar. Het Chanoekafeest duurt acht dagen. Iedere dag wordt een licht meer aangestoken, tot op de laatste dag alle lichten branden. Chanoeka wordt dit jaar gevierd van zondagavond 28 november t/m zondagavond 5 december.

Leo Levie
Leo Levie is een geboren (1947) en getogen Rotterdammer. Hij was onder meer werkzaam bij het Rijksmuseum voor Volkenkunde en de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Leiden. In 1978 werd hij vrijwilliger bij de Joodse Gemeente Leiden, later secretaris. Hij was coördinator van het Joods Studiecentrum in Leiden, en is nog steeds als bestuurder actief in een aantal Joodse instellingen.

Zijn belangstelling voor de emailleerkunst ontstond begin jaren zeventig. In de loop van de tijd ontwikkelde hij zichzelf als kunstenaar. Leo Levie werkt met verschillende emailleertechnieken en maakt zowel figuratieve als non-figuratieve voorstellingen. Zie leolevie.nl

Programma zaterdag 4 en zondag 5 december:
Vanaf 15.00 uur inloop
15.30 – 16.30 uur lezing
16.30 – 17.00 uur bekijken van kunstwerken, onder het genot van een drankje.

Bij de ingang vindt een QR-code check plaats.