Twee tentoonstellingen: ‘Het silhouet van Voorschoten’ en ‘Het verhaal van Voorschoten’

Tentoonstelling ‘Het silhouet van Voorschoten, boven en onder de grond’.

Wat is er te zien op de tentoonstelling? De fraaie bouwwerken, echte parels van Voorschoten. Het gaat van buitenplaats Ter Wadding in het noorden tot kasteel Duivenvoorde in het zuiden van het dorp. De schijnwerpers zijn gericht op de buitenkant van de gebouwen: de gevels, de bouwstijlen en versieringen. Hierbij hopen we dat bepaalde details gaan opvallen. Wie heeft bijvoorbeeld wel eens de zeemeermin gezien op de gevel van Ter Wadding?
 
De Voorstraat in het centrum van het dorp krijgt een aparte plaats in de tentoonstelling. Heel vertrouwd en zo belangrijk in het leven van Voorschotenaren!

We laten ook nieuwe bouwwerken zien, zoals het Deltaplein. Beeldbepalend voor wie vanuit zuid of west naar het dorp komt. En we gaan de diepte in, naar de ondergrond van Voorschoten. Daar wordt de N434 met de Corbulotunnel aangelegd. De nieuwe verbinding tussen de A4 en A44, waar 70 jaar over is gediscussieerd.

Klik hier voor meer informatie over de tentoonstellingen.


Tentoonstelling ‘Het verhaal van Voorschoten’.

In de kleine zaal wordt het verhaal van Voorschoten verteld. Het begint zo’n 5000 jaar terug en gaat via de vroege middeleeuwen, de buitenplaatsen, de beroemde burgemeester Treub, de komst van de trein, de stoomtram en de beroemde ‘Blauwe Tram’, naar de uitbreiding met nieuwbouwwijken. In totaal acht thema’s, waarvan er telkens zo’n drie worden belicht. Het is een permanente tentoonstelling die om de zoveel tijd van samenstelling verandert.

Voorschoten heeft 3 locaties die onderdeel zijn van de Romeinse Limes, nu UNESCO Werelderfgoed. Het gaat om restanten van het kanaal van Corbulo. In het museum zijn enkele objecten uit de Romeinse tijd te zien.

Klik hier voor meer informatie over de tentoonstellingen.