Het Paapje. Textiel met passie!


Het Voorschotense textielnijverheidsbedrijf Het Paapje kent een rijke historie. Deze handweverij, -knoperij en zeefdrukkerij is in 1930 opgericht door Hans Polak en er werkten uitstekende creatieve ontwerpsters en weefsters. Museum Drachten waar Paapje materiaal tot de kerncollectie behoort meldt: “het Paapje was een broedplaats, een plek waar geëxperimenteerd kon worden en waar textiel werd ontwikkeld dat onderdeel werd van het Nederlandse design landschap”. Het Paapje was vooruitstrevend en toonaangevend en voor jonge kunstenaars inspirerend. Het bedrijf produceerde voor een nationale en in zijn hoogtijdagen ook internationale klantenkring. 

Vlak na de oorlog werden er kwalitatief hoogwaardige tapisserieën vervaardigd. Tot de verkoop in 1985 werkte het bedrijf samen met toonaangevende ontwerpers zoals Bas van Pelt en Karel Appel en voor een lange periode met Klaas van Biezen. Het Paapje wordt vaak in verband gebracht met de kleurrijk bedrukte stoffen uit de jaren na 1960. Dit heeft mede te maken met het feit dat velen deze periode nog hebben meegemaakt, de stoffen bij Het Paapje hebben gekocht en daarvan kleding hebben gemaakt of de gordijnen decennialang aan de ramen hadden hangen. Men koestert Paapje textiel; hoogst zelden wordt iets weggedaan, laat staan weggegooid. De stoffen zijn van een uitstekende kwaliteit. Inmiddels is Het Paapje al meer dan 30 jaar weg uit Voorschoten. Alleen de zeefdrukkerij wordt verkocht en de zo herkenbare dessins worden verder gedrukt in Oldenzaal. Paapje-patronen worden tegenwoordig in Pannerden nog steeds exclusief op bestelling gemaakt. 

In de tentoonstelling in Museum Voorschoten wordt aandacht besteed aan geweven en geknoopt interieurtextiel uit de jaren 30 en de samenwerking met (binnenhuis)architecten, de naoorlogse wederopbouw met grote tapisserie-wandkleden, de kleurrijk bedrukte stoffen, zeefdruktechniek en geknoopte wand- en vloertapijten vanaf eind jaren 60. En in het kort het na-Voorschotense Atelier Paapje . De expositie loopt tot en met 21 mei 2017.

De geschiedenis van Het Paapje is bijgehouden door Els Stapersma. Alle verhalen zijn gebundeld in haar doctoraalscriptie, die een belangrijke bron van informatie is voor deze tentoonstelling. 

(Tentoonstellingscoördinatoren Ulrike en Herma kunnen tevreden zijn; de oproep tot informatie over Het Paapje had een geweldige respons tot gevolg. Ulrike: ”Er hebben zich veel mensen gemeld uit Voorschoten en omgeving maar ook uit Arnhem en Maastricht: toenmalige medewerkers, liefhebbers van Paapje-stoffen en textielkunstenaars die deze stoffen verwerken. Helaas kwamen geen heel oude weefsels uit vooroorlogse tijd boven water, deze zijn blijkbaar inmiddels alle in de musea beland. Maar wij zijn ontzettend blij met alle bruikleenstukken die wel de hoogtijdagen in weef- en knoopwerk van Het Paapje vertegenwoordigen. Er zijn veel monumentale weefobjecten in openbare gebouwen, maar helaas is de ruimte in het Museum Voorschoten te klein om deze te laten zien”.)


Het museum is geopend op woensdag, zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Adres Voorstraat 17, Voorschoten